معرفی رشته روانشناسی برای علاقه مندان
رشته روانشناسی نیاز رو به رشد آن در ایران
با توجه به رویکرد دنیای امروز و سیر بحران هایی که هر روزه زندگی ما را تحت تاثیر قرار میدهد توجه به روانشناسی و اشتیاق عمومی مردم و علاقه مندان به روانشناسی و رشته روانشناسی بسیار بیشتر شده است. بنابراین تصمیم گرفتم نوشته ای رو برای معرفی این رشته به کسانی که علاقه مند به ادامه تحصیل در این رشته هستند و کنکوری هایی که باید یک پیش زمینه ای نسبت به این رشته برای انتخاب کردن یا نکردنش داشته باشند اختصاص دهم.
من و روانشناسی
چیز هایی که توی این نوشته می آورم غالبا تجربیاتی هستش که تا این لحظه از رشته روانشناسی و خواندن مباحثش به دست آوردم شاید هیچوقت جمله ی بهترین دوستم را فراموش نکنم که وقتی دو هفته پیش با هم صحبت می کردیم بی اختیار حرفم را قطع کرد و گفت: تو و روانشناسی بدجوری تو هم غرق شدین.. بعد که یه کوچولو خندیدیم بهش گفتم: این ویژگی روانشناسیه، خودش میاد تو زندگیت حداقل برای من اینطوری بوده.
پول یا علاقه؟
کسانی که روانشناسی را دوست دارند و برای رقابت و در نتیجه قبولی توی این رشته در کنکور شرکت می کنند باید بدانند که همانطوری که به لحاظ عرفی هر کسی میداند تنها وقتی در رشته موفق می شویم که واقعا علاقه منده اش باشیم.. این قانون اولیه تمام رشته هاست صادقانه بگویم که بله روانشناسی تا حدی رشته ای پولساز هست اما نه برای کسی که فقط به خاطر پول وارد این رشته شده باشد.
علاقه مندان به خود رشته متفاوت از علاقمندان به پول این رشته هستند
مسائل روانی و به طور کلی مسئله روان پدیده ای پیچیده است که از جهات مختلفی بررسی میشود و همینطور از جهات مختلفی هم تحت تاثیر قرار میدهد. این دقیقا همان چیزی است که علاقه مندان به خود این رشته را از علاقه مندان به پول این رشته جدا میکند.
آقای دکتر شما آخرین گلوله زندگی من هستید
روزی را تصور کنید که شما یک روانشناس شده اید و فردی به مطب شما مراجعه می کند فردی افسرده با خلق پایین، ژولیده و به شدت غمگین که به دلیل احساس گناهی که با خود دارد میخواهد اقدام به خودکشی کند.
حال شما هستید و احساسات و هیجاناتتان، چیزی که به طور عادی همه ما را تحت تاثیر قرار میدهد و شما باید تا جایی که میتوانید با این علائم اختلالی در این شخص بجنگید مدام باید فکر کنید، از جوانب مختلف وارد مسئله شوید و او را تحت تاثیر قرار دهید در مدت زمانی حدودا پنجاه دقیقه ای (البته بستگی به رویکرد درمانیتان دارد) که ای بسا شاید جلسه بعدی در کار نباشد.
تحلیل خود تنها مسئله راهگشا برای تحلیل دیگران
تنها زمانی درمانگر خوبی برای این فرد خواهید بود که علاقه مند به این فرایند باشید علاقه مند به مسئله روان و بازخورد هایش در رفتار انسان باشید، علاقه مند به ارتباط و تاثیرات متقابل مغز و روان و رفتار باشید و همینطور شاید عجیب ترین بخشش این است که علاقه مند به تحلیل رفتار و تحلیل خود باشید..
توجه و تحلیل
تحلیل خود یعنی چه؟ خب ببینید وقتی شما وارد روانشناسی میشوید مدام راجع به پدیده ای به اسم انسان مطلب میخوانید و میفهمید راجع به رفتار هایش راجع به هیجان هایش، زبان بدنش، خواب هایش، خودآگاه و ناخودآگاهش و حتی شوخی ها و لطیفه هایش این همان چیزی است که باعث میشود حال دیگر دقت کنید مهم نیست به چه چیزی فقط دقت می کنید توجه می کنید به تمام چیزها و احساساتی که تجربه می کنید و دیگران تجربه میکنند و برای شما بازگو می کنند.
همه چیز قابل توجه است
حال دیگر وقتی به دنیای رفتار و انسان مینگرید هر چیزی را دارای معنا می یابید که قابل تحلیل است و قابلیت این را دارد که به یک درک کلی از چگونگی رفتار فرد در امروز و مشکلی که برای او پیش آمده برسیم.
شما مدام خودتان را مورد ارزیابی قرار میدهید و مدام به خودتان نگاه میکنید تا خوانده هایتان را با رفتار هاییتان مطابقت دهید و این دقیقا زمانی است که روانشناسی وارد زندگی شما میشود.البته باید اضافه کنم که میتوانند افرادی وجود داشته باشند و بخوانند و بفهمند اما هیچ وقت این ها را در زندگی روزمره خود وارد نکنند و علمشان را به مثابه یک عضوی جدا از خود نگه دارند..
روانشناسی در دانشگاه
در دانشگاه معمولا سال های اول و دوم تمام چیز هایی که شما میخوانید جنبه ای عمومی و آشنایی دارند واحد ها و مباحثی مثل معرفت شناسی مباحث اساسی در روانشناسی یک و دو، مشاوره و راهنمایی و … از ترم های 5 به بعد مباحث تخصصی روانشناسی مطرح میشوند در طول چهار سال دوره لیسانس دانشجویان باید به یک درک کلی از روانشناسی و مباحثش برسند تا بتوانند در کارشناسی ارشد تا حدی وارد حوزه رویکردی خود شوند برای درمان..
رویکرد های روانشناسان
1. روان تحلیلگری
2.رفتارگراها
3. انسان گراها
4. شناخت گراها
5. نوروساینس یا به عبارتی زیست شناختی ها
پس از گرفتن مدرک کارشناسی ارشد رشته روانشناسی شما می توانید مجوز برای کار داشته باشید..
کتاب های پیرامونی بخوانید اگر میخواهید راننده تاکسی نشوید!
صادقانه بگویم که چیزی که شما را متفاوت از بقیه میکند میزان مطالعه ی پیرامونی این رشته است به طوری که دانشگاه در این زمینه فقط محلی برای معرفی است نه یادگیری دقیق و صرف شما دانشجو میشود و باید مباحث را بیرون از دانشگاه هم پیگیری کنید. همانطور که هر کدام از ما پیش دکتری میرویم و از اون انتظار داریم لقب دکتری او مطالبق با معلوماتش باشد در یک روانشناس هم به همین گونه است چه بسا که با توجه به پیچیدگی مسائل روانی به سبب علم نوظهور روانشناسی این قضیه سخت تر هم میشود..
رمان بخوانید تا روانشناسی شوید که خود و دیگران را میفهمد
خیلی از ما فکر میکنیم زندگی فقط یک بار است من اصلا به چنین چیزی اعتقاد ندارم کسانی که رمان میخوانند خوب متوجه میشوند چه میگویم. صادقانه بگویم کسانی که رمان میخوانند رفیق های جدیدی میابند با شخصیت ها همانند سازی میکنند بسیاری از اوقات لحظات زندگیشان با تداعی هایی از صحنه ها، موقعیت ها و یا شخصیت های داستان ها میگذرد و این اصلا چیز کمی نیست. این لذت وقتی دو چندان میشود که شما در حال خواندن روانشناسی هم باشید نظریه های شخصیت را بشناسید و انگیزش و هیجان را پاس کرده باشید. در این حالت رمان خواندن مثل یک تمرین عملی برای شناخت شخصیت هاست.
نویسنده ها برای ساختن شخصیت ها مجبورند برایشان انگیزه تعیین کنند صفت های پایدار و ثانویه برایشان قایل باشند و آن ها را در گره های داستانی بیاندازند تا کنش و واکنششان ما را مجذوب نوشته کند. زندگی ما هم کامل شبیه به همین است به همین دلیل رمان ها علاوه بر تمام مردم شاید بیش از همه برای کسی که روانشناسی میخواند لذت بخش و کارامد باشند.
رمان خواندن هوش هیجانی و قدرت همدلی روانشناس را بالا میبرد
اگر در روانشناسی علاقه مند به درمانگر شدن هستید اولین چیز هایی که قبل از تمام تکنیک ها به شما میگویند این است: فقط اول ارتباط برقرار کن همین. تحقیقات نشان دادند تنهای چیزی که پایدارترین عامل بهبود مراجع است دقیقا همین یک جمله است این به این معناس که زمانی ادم ها همچنان مراجع شما هستند که پیش از این که اصلا به راهکار ها و فن های شما نگاه بکنند میتوانند با شما ارتباط برقرار کنند جوری که احساس کنند شما آن ها را میفهمید. این شاید تمام چیزی است که در ابتدا نیاز دارید.
برای ارتباط برقرار کردن باید همدلی بلد باشید
ارتباط برقرار کردن شاید عبارت ساده ای به نظر بیاد اما در واقع پیچیده است یا به عبارتی سهل ممتنع! چرا که بسیاری شکایت آدم ها دقیقا از همین جا شروع میشود. ویلیام گلاسر بنیان گذار واقعیت درمانی میگوید: مشکل از آن جایی شروع میشود که انسان ها یا در رابطه نیستند و یا در رابطه های غلطی هستند. بنابر این انسان هایی که بلدند ارتباط برقرار کنند زمینه ای برای روانشناس شدن هم دارند. برای یک ارتباط خوب به قول راجرز ( بنیان گذار مراجع محوری) شما نیاز به سه چیز دارید: خودتان باشید و بلوف نزنید، همدلی را بلد باشید و دیگران را بدون قید شرط بپذیرید.
همدلی هدیه ای از رمان ها به روانشناسان
رمان ها دومی را کاملا و سومی را تاحدی به شما یاد خواهند داد. وقتی رمان میخوانید با دنیای درونی شخصیت ها و به خصوص احساس ها و هیجان هایشان آشنا میشوید و در عین حال به احساسات و هیجانات خودتان هم آگاه میشوید. این دقیقا همان چیزی است که هوش هیجانی شما را بالا میبرد یعنی شما بعد از هر رمانی که میخوانید خودآگاهی بیشتری نسبت به هیجاناتتان در لحظه پیدا میکنید علاوه بر آن ممکن است بتوانید هیجانات دیگران را از رفتارشان بهتر تشخصی دهید. پس اگر علاقه مند به درمانگری هستید قدرت رمان ها را دست کم نگیرید
روانشناسی یک رشته شناور در کنکور کارشناسی
رشته روانشناسی یک رشته شناور است به این معنی که در هنگام انتخاب رشته از سه رشته پایه یعنی علوم انسانی تجربی و ریاضی میتوان وارد آن شد. این به سبب همه گیر بودن مباحث روانشناسی و روان است.
این که مغز و هورمون ها چه تاثیراتی بر رفتار میگذارد و مباحث شناختی و ذهنی چه تاثیر میگذارند هر کدام به حوزه ای مربوط میشوند که در نهایت همه این سه علوم پایه را در برمیگیرد.. البته که این مطلب در واحد های درسی رشته هم گنجانده شده به این معنی که واحد های فیزیولوژی اعصاب و غدد(تجربی)، فلسفه اسلامی(انسانی)، آمار استنباطی و توصیفی (ریاضی) و… در این رشته خوانده میشود.
دوره کارشناسی فهم مسائل روانشناسی است
البته که در تمام طول ترم ها واحد های گوناگونی خوانده میشود از مباحث گوناگون روانشناسی اطلاعاتی کسب میشود اما اگر بخواهیم صادق باشیم در دوران لیسانس غالب مطالب مربوط میشود به نظریه ی پدر روانکاوی یعنی فروید :مباحث لایه های شخصیتی او، مراحل رشدی که مطرح میکند و واژگانی که به کار میبرد. در کنار این نظریه پرداز مباحثی در رابطه با شرطی سازی از رفتارگراها، طرحواره درمانی و مسائل مربوط به شناخت گراها، دنیای رشدی در نگاه ژان پیاژه نظریه پرداز بزرگ و … مطرح میشود.
یک توصیه
هیچگاه جمله ای را که استاد واحد روانشناسی شخصیت بهم گفت را فراموش نمیکنم: در دوران لیسانس شما باید مسائل را بفهمید و به یک مسئله برسید دوران ارشد آن را اجرایی کنید و در دکترا به تز تبدیلش کنید..
اگر قبل از ورود به این رشته اطلاعاتی از این دست داشته باشید تا حدی بر اساس یک کلیاتی میتوانید به این نتیجه برسید که آیا این رشته مورد علاقه من هست یا نه..
اگر سوال و یا مسئله ای ذهنتان را در این باره مشغول کرده میتوانید در بخش ارسال دیدگاه پایین صفحه آن را با من در میان بگذارید تا به آن پاسخگو باشم.
علاوه بر آن اگر به مشاوره برای کنکور ارشد نیاز دارید و میخواهید کلیاتی در مورد کنکور کارشناسی، کارشناسی ارشد روانشناسی، منابع، فرق وزارت علوم و بهداشت و … بدانید میتوانید برای تعیین وقت به شماره 09360458854 در تلگرام پیام دهید