تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی

 تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی
۴.۲/۵ - (۲۳ امتیاز)

 

هرآنچه که باید در رابطه با تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی بدانید در این مقاله برای شما آورده شده است.

 

 

  • تفاوت رشته روانشناسی عمومی با روانشناسی بالینی چیست؟
  • روانشناسی چیست؟
  • تفاوت عمده روانشناسان بالینی با روانشناسان عمومی چیست؟

·   تفاوت محیط کار روانشناسی عمومی با روانشناسی بالینی چیست؟

  • چگونه می توان روانشناس عمومی یا روانشناس بالینی شد؟

·   تفاوت های دیگر روانشناس عمومی با روانشناس بالینی چیست؟ 

·   تفاوت روانشناسان و روانپزشکان چیست؟

 

تفاوت رشته روانشناسی عمومی با روانشناسی بالینی چیست؟

تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی در این است که روانشناسی عمومی،  بررسی رفتارهای ذهنی و عملکردهای روانشناختی است ،  در حالی که روانشناسی بالینی، صرفاً یک مطالعه علمی نیست،  بلکه یک قدم جلوتر است و به ارزیابی و سپس درمان بیماری های روانی می پردازد.

 

روانشناسی چیست؟

روانشناسان تلاش می کنند ذهن انسان را بفهمند به طور مثال اینکه ذهن چگونگی عملکردی دارد ، چگونه به ان پاسخ می دهد ، چگونه می توان آن را بهبود بخشد و چگونه می توان آن را پایدار نگه داشت. روانشناسان مفاهیمی مانند درک انسان ، احساسات ، شخصیت ، رفتار ، روابط ، توجه ، انگیزه ، شناخت و غیره را در افراد مطالعه و بررسی می کنند و به همین دلیل است که صدها هزار نفر در سراسر جهان به دلیل مشکلات روحی و عاطفی خود به روانشناسان مراجعه می کنند.

 

تفاوت عمده روانشناسان بالینی با روانشناسان عمومی چیست؟

به زبان ساده ، کاربرد اصول و مفاهیم روانشناسی به عنوان روانشناسی بالینی شناخته می شود. هدف روانشناسان بالینی استفاده از روش های علمی و اصول روانشناسی برای درمان کسانی است که از مشکلات روانی رنج می برند. روانشناسان بالینی تجربه و پیشینه انجام تست های روانشناختی ، تحقیق ، مشاوره و درمان را دارند. هدف اکثر روانشناسان بالینی ، پیشنهاد یک دوره درمان برای بهبود سلامت روان بیماران است.

 

تفاوت محیط کار روانشناسی عمومی با روانشناسی بالینی چیست؟

بسیاری از زمینه های مختلف روانشناسی مانند تکمیلی ، بالینی ، اجتماعی ، شناختی ، آموزشی و غیره وجود دارد ، بنابراین محیط کار به این بستگی دارد که زیر شاخه رشته روانشناسی در انتخاب رشته شغلی شما قرار بگیرد. اما در بیشتر موارد روانشناسان،   مشغول بهبود زندگی بیماران از طریق مشاوره ، آزمایش روانشناسی ، تهیه برنامه های تحقیقاتی کمی و کیفی و غیره خواهند بود. به عنوان مثال ، روانشناسان ممکن است مجبور شوند که به کودکانی که قربانی کودک آزاری یا خشونت خانگی هستند ، مشاوره دهند و در این صورت با کودکان و خانواده های آن ها باید وقت زیادی صرف کنند. روانشناسان عمومی همچنین با هزاران کارمند که از استرس شغلی رنج می برند ، برخورد می کنند. در بعضی مواقع ممکن است برای ارائه مقابله با استرس ، به یک دفتر مراجعه کنند. بنابراین محیط کار به تخصص و رشته فرد در زیر شاخه روانشناسی آن ها بستگی دارد. برای یک روانشناس بالینی محیط کار تقریباً از پیش تعریف شده است. یک روانشناس بالینی اغلب در مراکز پزشکی ، کلینیک ها ، بیمارستان ها ، مؤسسات دانشگاهی و مناطق مشابه کار می کند. وظایف شغلی عمومی روانشناسان بالینی ممکن است شامل : درمان اختلالات روانشناختی ، انجام آزمایشات دارویی ، تهیه برنامه هایی برای معالجه و پیشگیری از اختلالات اجتماعی و تشخیص بیماران باشد. یک روانشناس بالینی ، ممکن است مجبور شود با توجه به یک مورد خاص یا در رابطه با یک آزمایش بیمار با پزشکان و سایر روانشناسان مشورت کند. از آنجا که بعد از کار کردن در بسیاری از موارد تجربه کسب می کند ، یک روانشناس بالینی ممکن است دوره های مربوطه را در دانشگاه ها تدریس کند یا خدمات چند مشاوره ای راارائه دهد.

 

چگونه می توان روانشناس عمومی یا روانشناس بالینی شد؟

برای اینکه خود را روانشناس عمومی بنامید ، ابتدا باید دارای  یک مدرک معتبر روانشناسی از دانشگاهی معتبر باشید. با این حال فقط با داشتن مدرک کارشناسی روانشناسی ، شما فقط می توانید مشاغل سطح اولیه مانند یک دستیار آزمایشگاه ، دستیار عمومی روانشناسان ارشد ، معاون پژوهشی و .. باشید. اگر می خواهید به درجات بالاتر برسید به تجربه و آموزش عالی مانند داشتن مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا نیاز خواهید داشت. داشتن مدرک فوق لیسانس به شما امکان می دهد که مجوز لازم را در زمینه روانشناسی عمومی داشته باشید. داشتن مدرک دکتری برای تکمیل مدرک کارشناسی ارشد به شما قدرت قابل توجهی در بازار کار برای داشتن مقام های برتر در رشته روانشناسی اعطا خواهد کرد.  در سال های ابتدایی تحصیلی ، آموزش تقریباً برای همه روانشناسان یکسان است. روانشناسی بالینی در واقع رشته ای است که می توانید در یک زیرشاخه خاص روانشناسی تخصص داشته باشید. با داشتن مدرک کارشناسی در روانشناسی ، می توانید برای کارشناسی ارشد یا دکترای روانشناسی بالینی نیز اقدام کنید. همچنین نیاز به صدها ساعت کار در کلینیک ها و کمک به روانشناسان ارشد برای کسب تجربه کافی خواهید داشت.

 

کدام یک را باید انتخاب کنید؟

روانشناس عمومی برای کسانی مناسب است که مایل هستند اطلاعات کلی ای در رابطه با این رشته داشته باشند و پایه و اساس قوی را برای خود ایجاد کنند بسیار عالی است. همچنین روانشناسی عمومی به عنوان یک پله برای تخصص در آینده بسیار مفید خواهد بود. کسانی که مایل به درگیر شدن در تحقیقات هستند نیز می توانند به حرفه یک روانشناس عمومی بپیوندند. از طرف دیگر ، اگر شما طرفدار همکاری با بیماران ، همکاری با متخصصان پزشکی هستید و می خواهید مسئولیت مستقیم سلامت روانی و پیشرفت فرد را بر عهده دارید ، پس می توانید نقش یک روانشناس بالینی را کاملاً ارزشمند بدانید.

 

تفاوت های دیگر روانشناسی عمومی با روانشناسی بالینی چیست؟

به طور معمول ، روانشناسان بالینی به دلیل آموزش گسترده تر ، خدمات بیشتری را به افراد ارائه می دهند. آنها همچنین شیوه ای مؤثر از معالجه را ، فراهم می آورند که احتمالاً به نتایج مثبت می رسند.

 

تفاوت یک روانشناس بالینی و روانشناس عمومی در مسیرهای آموزشی آنها است. روانشناس عمومی باید مسیرهای ۴ + ۲ را دنبال کند ، بدین معنی که آنها بعد از کسب  مدرک کارشناسی روانشناسی دو سال باید آموزش شغلی دریافت کنند. در حالی که روانشناس بالینی دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا با ۲ سال کار کامل تحت نظارت به رشته تخصصی بالینی است.

(۱) مسیر آموزش: روانشناسان بالینی نیاز به مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری با مؤلفه های عملی دارند ، و به دنبال آن نیاز به یک برنامه ثبت و تصویب شده توسط هیئت مدیره خواهند داشت.

(۲) زمینه های دیگر از تخصص هایی مانند پزشکی قانونی یا عصب روانشناسی،  که روانشناسان بالینی در این زمینه های عملی،  آموزش های تخصصی خواهند دید.

 

روانشناس عمومی

روانشناسان عمومی در هیئت روانشناسی ثبت نام می شوند و از معیارهای بالایی در زمینه آموزش ، تمرین تحت نظارت ، معیارهای اخلاقی و حرفه ای برخوردار هستند. روانشناسان عمومی حداقل شش سال آموزش دانشگاه به همراه تجربه نیاز دارند. علاوه بر این ، هر ساله آنها برای ادامه مهارت و دانش خود به آموزش مداوم نیز احتیاج خواهند داشت. علاوه بر این این افراد می توانند مهارت های تکمیلی ، آموزش و تجربه در زمینه های خاص را نیز برای خود توسعه دهند.آنها اغلب می توانند در حرفه های مختلف پزشکی کار کنند تا بتوانند طیف گسترده ای از نگرانی ها را برای ارزیابی ، تشخیص و درمان مراجعان انجام دهند. آنها از رویکردهای روانشناختی مبتنی بر شواهد استفاده می کنند که متناسب با نیازهای بیماری های خاص طراحی شده اند.

روانشناس بالینی

هدف روانشناسان بالینی استفاده از روش های مبتنی بر شواهد و اصول روانشناسی برای درمان کسانی است که از مشکلات روانی رنج می برند.روانشناسان بالینی از چندین روش مختلف آموزش دیده اند که به آنها این امکان را می دهد تا در مورد استراتژی های استفاده شده و انطباق با نیازهای بیماران خود انعطاف پذیر باشند. روانشناسان بالینی معمولاً سابقه کار در خدمات بهداشت روان را دارند و به همین دلیل صلاحیت دارند تا با مشکلات بالینی پیچیده تری از جمله افسردگی بالینی ، روان پریشی و PTSD و همچنین مشکلاتی مانند اضطراب و بی خوابی کار کنند.

تفاوت روانشناسان و روانپزشکان چیست؟

همچنین بسیاری از افراد در مورد فرق بین روانشناس، روانپزشک و روانکاو سردرگم هستند. روانپزشکان آموزش های مختلفی را دیده اند و با انجام مطالعات پزشکی برای تبدیل شدن به یک پزشک ، اقدام به انجام این کار کرده اند.این افراد پس از گذراندن دوره کارشناسی ارشد خود ، می توانند ادامه تحصیل دهند تا روانپزشک شوند. وقتی روانپزشکی را فرا می گیرند ، آنها یاد می گیرند که اختلالات روانی ، عاطفی و رفتاری را تشخیص دهند ودرمان کنند. روانپزشک می تواند درمورد مسائل مربوط به سلامت روان داروها را تجویز کند و همچنین در صورت نیاز می تواند مراجعان را به بیمارستان بستری کند.

 

روانشناس و روانپزشک هم برای درک نحوه کار مغز آموزش دیده اند. هم روانشناسان و هم روانپزشکان از روشهای مختلف درمانی برای کمک به مشکلاتی مانند افسردگی ، اضطراب ، استرس ، اختلال دو قطبی ، اختلال وسواس ، اعتیاد به الکل واسترس پس از آسیب استفاده می کنند. آنها می توانند به پیشرفت راههای بهتر برای تفکر و رفتار کمک کنند. از آنجا که روانپزشکان تنها کسانی هستند که می توانند دارو تجویز کنند ، که روانشناسان قادر به انجام این کار نیستند ، آنها تمایل دارند افرادی را درمان کنند که بیماری روانی شدیدتری دارند و به خدمات پزشکی نیاز خواهند داشت.

نتیجه گیری 

یک روانشناس عمومی ، توجه بیشتری به افرادی که مشکلات روانی آسیب شناختی کمتری دارند ، دارد در حالی که یک روانشناس بالینی تمرکز بیشتری روی افراد مبتلا به روانپریشی یا بیماری روانی جدی تری دارد اما هر دو در فعالیتهای تحقیق و نظارت شرکت می کنند.  در تحقیقات اخیر ، مشخص شد که هر دو رشته با توجه به جهت گیری تئوری هایی که مطالعه می کنند ، با یکدیگر همپوشانی زیادی دارند. با این حال ، برخی از تفاوت ها نیز برجسته شد.

روانشناسی بالینی برای درمان اما روانشناسی عمومی برای پژوهش

در روانشناسی بالینی ، دانشجویان بیشتر بر روی اقناع روانکاوانه و مسائل رفتاری تمرکز می کنند ، در حالی که روانشناس عمومی به نفع سنت های اومانیستی و مشتری مدار محور است. از نظر گرایش نظری ، دانشجویان بالینی تحقیقات روانشناسی را ترجیح می دهند ، در حالی که دانشجویان عمومی نسبت به رفتارهای شناختی گرایش دارند. همچنین  در حوزه های تحقیقاتی دو رشته تفاوت های چشمگیری وجود دارد. روانشناسان بالینی  تحقیقات مبتنی بر شرایط روانی را انجام می دهند ، در حالی که روانشناسان عمومی ارزیابی حرفه ای و روانشناسی اقلیت / متقابل فرهنگی را ترجیح می دهند.

آنچه می بینیم این است که به نظر می رسد روانشناسان عمومی بیشتر به رویکرد اومانیستی علاقه دارند و مستقیماً با مشکلات رفتاری برخورد می کنند که در جامعه برطرف می شود اما از طرف دیگر روانشناسان بالینی ، بیماریهای روانی جدی تر را ترجیح می دهند ، جایی که  ممکن است ، بستری شدن فرد در بیمارستان لازم باشد.

پیشنهاد میکنم برای مطالعه بیشتر در مورد موضوعات مهم در روانشناسی به صفحه پادکست روانشناسی سر بزنید حتی دیدن عناوین پادکست ها هم میتواند کمکتان بکند.

میثم صالحی

از روزی که روانشناسی با نکاتش حالمو بهتر کرد تصمیم گرفتم با انگارکه تا میشه حال بقیه رو بهتر کنم.

مطلب مرتبط

اشتراک در
اطلاع از
guest

27 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
نوروزی
نوروزی
۱۱ بهمن ۱۳۹۹ ۱۲:۲۷ بعد از ظهر

از ساده نویسی لذت بروم

s.b
s.b
۵ مهر ۱۴۰۰ ۱۰:۲۷ بعد از ظهر

سلام.من میخوام روانشناسی بخونم.بازار کارش خوبه؟

آیدا
آیدا
۱۴ آبان ۱۴۰۰ ۱:۰۶ بعد از ظهر

خیلی عالی بود.توضیحات ساده و کامل 👍👍

محسن ن
محسن ن
۱۸ خرداد ۱۴۰۱ ۱:۱۰ قبل از ظهر

سلام.در اصل و اساس روانشناسی عمومی و بالینی با هم هیچ تفاوتی ندارند بلکه روانشناسی عمومی یک قدم جلوتر از بالینی هست،در روانشناسی عمومی با منابع ارزشمندی چون نوروسایکولوژی،نوروپسیکولوژی،هیلگارد عمومی هزار صحفه ای،سنجش روان و روانسنجی،اعتیاد،مشاوره،خانواده درمانی،احساس ادراک،اسیب شناسی روانی و…سرکار داریم.اصلا روانشناسی عمومی در حیطه علوم اعصاب قرار گرفته و باید زیرمجموعه وزارت بهداشت باشد که تبعیض اجازه ان را نمی دهد حتی قبلا عمومی ها نیز طرح دو ساله می رفتند. کارزار «درخواست اختصاص طرح دو ساله به فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی» با موفقیت منتشر شد: https://www.karzar.net/43959 با به اشتراک‌گذاری این لینک و ارسال آن برای دیگران،… بیشتر بخوانید

شعله
شعله
۱۹ خرداد ۱۴۰۱ ۰:۵۲ قبل از ظهر

چراادمو ناامید میکنی میگید ممکنه در اینده نزارن عمومیا درمانگری کنن؟ من علاقه داشتم ب درمانگری فقط مجبورشدم توشهرخودم درس بخونم برم عمومی

فاضلی
فاضلی
۱۲ شهریور ۱۴۰۱ ۱۲:۵۲ بعد از ظهر

رونشناسی بالینی عالیه

فاضلی
فاضلی
۱۲ شهریور ۱۴۰۱ ۱۲:۵۳ بعد از ظهر

من از مباحث روانشناسی لذت میبرم

ایدا مهرابی
ایدا مهرابی
۲۶ آذر ۱۴۰۱ ۵:۲۳ بعد از ظهر

سلام خسته نباشید ببخشید من لیسانس کشاورزی دارم میخوام امسال ارشد روانشناسی عمومی بخونم بنظرتون اگه استخدامی آموزش پرورش بیاد میتونم پذیرفته بشم یا اموزش ابتدایی یا دبیر روانشناسی؟

میثم عبداله پور
میثم عبداله پور
۲۴ بهمن ۱۴۰۱ ۸:۵۰ بعد از ظهر

لطفا اطلاعات غلط به مردم ندهید
روانشناس بالینی بیشتر با اختلالات بسیار حاد که نیاز به بستری در بیمارستان دارند مانند اسکیزوفرنی کار دارند.
روانشناسان عمومی هم بیشتر به درمان اختلالات خفیف تر مانند افسردگی، اضطراب و وسواس می پردازند.

A.n
A.n
۱۵ خرداد ۱۴۰۲ ۳:۲۰ بعد از ظهر

سلام
آیا رشته علوم تربیتی در مقطع کارشناسی با ارشد روانشناسی مرتبط هست؟
و آیا اگر هست بعدش می‌توان بالینی آزمون داد و مجوز مطب گرفت؟
اگر مرتبط نیست می‌توان رشته ای روان شناسی جز بالینی گرفت و در دکترا بالینی خواند و مطب زد؟

علیرضا
علیرضا
۷ مهر ۱۴۰۲ ۵:۱۷ بعد از ظهر

سلام رشته روانشناسی به طور کل چطوره چون شنیدم فقط بالینی خوبه و گرایشهای دیگه که مختص وزارت علوم هستند بازار کار نداره درسته ؟؟و این من بین علوم آزمایشگاهی و روانشناسی موندم به نظر شما روانشناسی کدوم رو انتخاب کنم هدفم اپلای هست ولی میخواهم اگر نشد بتونم اینجا کار کنم راستش علاقه به کار در زندان و کمپ ترک اعتیاد و بیمارستان ندارم تدریس در دانشگاه رو دوست دارم

سحر کریمی
سحر کریمی
۲۳ مهر ۱۴۰۲ ۱۲:۴۸ بعد از ظهر

سلام من میخوام بدون کنکور روانشناسی بخونم ولی نمیدونم چه شاخه ای بخونم و از کجا شروع کنم

....
....
۵ آبان ۱۴۰۲ ۲:۳۷ بعد از ظهر

سلام، من دانشجوی کارشناسی روانشناسی هستم، به رشته روانشناسی جنایی علاقه دارم، شما میدونید بعد از کسب مدرک کارشناسی روانشناسی باید از کدوم گرایش اقدام کنم؟

حسین
حسین
۲۰ فروردین ۱۴۰۳ ۹:۱۵ قبل از ظهر

سلام جناب صالحی
بنده لیسانس مهندسی کامپیوتر دارم ولی متاسفانه به اصرار خانواده وارد این حوزه شدم و علاقه بنده روانشناسی بوده و هست .
به نظرم شما با ۲۵ سال سن آیا کنکور ارشد دادن و وارد روانشناسی شدن منطقیه ؟
واقعا علاقه زیادی به کار با بیماران و مطالعه و مشاوره در حوزه روانشناسی دارم و قصدم ادامه تحصیل تا پسا دکترا خواهد بود
ایا پیشنهاد میکنید ؟
ممنون از پاسخ گوییتون

افشین صابری
افشین صابری
۱۱ خرداد ۱۴۰۳ ۹:۱۳ بعد از ظهر

سلام.
لیسانس برق دارم و علاقه‌مند به رشته روانشناسی هستم. آیا با گرفتن مدرک کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی، شرایط اشتغال در این حوزه برای من فراهم می‌شود؟ و اینکه با شرایط فوق با کدام‌یک از گرایشهای عمومی یا بالینی میتوان کار کرد؟

27
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x