اختلال شخصیت هیسترونیک یا نمایشی چیست؟

 اختلال شخصیت هیسترونیک یا نمایشی چیست؟
امتیاز شما به این نوشته

اختلال شخصیت هیسترونیک یا نمایشی

اختلال شخصیت هیستریونیک (نمایشی) در حوزه روانشناسی شخصیت و روانشناسی بالینی قرار دارد. این افراد با جلب توجه دائمی ، احساس بیش از حد و رفتار اغوا گرانه مشخص شده است. افراد مبتلا به این بیماری تمایل دارند که شرایط را کنترل کنند که اینکار ممکن است روابط را مختل کند و منجر به افسردگی شود ،با این حال آنها بسیار قابل پیش بینی هستند و به راحتی دیگران را تحت تاثیر قرار می‌دهند که به آنها اعتماد کنند .

تعریف اختلال شخصیت هیسترونیک یا نمایشی 

این شخصیت منعکس کننده الگوهای عمیق ریشه دار رفتار و شیوه ای است که افراد درک می کنند، ارتباط برقرار میکنند و در مورد خود و جهان پیرامون فکر میکنند . صفات شخصیتی ویژگی های قابل توجه شخصیت است که لزوما پاتولوژیک یا اسیب شناسانه نیستند ، اگر چه سبک های خاصی از این شخصیت ممکن است باعث مشکلات بین فردی شود.

اختلال شخصیت منجر به اختلال در عملکرد در زندگی روزانه میشود

اختلالات شخصیت الگوهای ذهنی، انعطاف ناپذیری و تفکر و رفتار ناهنجار را بیان می کنند، که منجر به اختلال در عملکرد و یا پریشانی درونی شدید می شود. اغلب اختلالات شخصیتی در نوجوانی بطور زودرس به وجود می آیند، که در طول زمان پایدار هستند و منجر به آشفتگی داخلی و یا اختلالات درونی می شود.

مشخصه شخصیت نمایشی

افراد مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک عواطف خود را بیش از حد نشان میدهند و تمایل دارند چیزهارا بطور احساسی در نظر بگیرند و همچنین جلب توجه کنند .همچنین آنها وقتی که در مرکز توجه نیستند بطور ناخودآگاه احساس ناخوشایندی میکنند .

تلاش برای جلب توجه

رفتارهای معمول آنها ممکن است شامل تلاش مستمر برای تایید یا توجه ، خودارزیابی و تظاهر کردن باشد. همچنین این افراد ممکن است در موقعیت های نامناسب از جمله روابط اجتماعی ، شغلی و حرفه ای بطور خودمحورانه یا اغواگرانه ای که مناسب اجتماع نیست رفتار کنند .

جنب و جوش داشتن و عدم کنترل هیجان

آنها ممکن است پرجنب و جوش و دراماتیک باشند ، و در ابتدا ممکن است آشنایان جدید را با شور و شوق آشکارای ظاهری و یا عشق ورزیدن، به خود جذب کنند. همچنین ممکن است دوستان و آشنایان خود را با نمایش بیش از حد عواطف مانند با شوق در آغوش گرفتن گاه و بیگاه آشنایان, غمگین شدن بیش از حد و یا کج خلقی شرمنده کنند .

[irp posts=”3991″ name=”اختلال شخصیت مرزی و نشانه های آن”]

احساسات به شدت متغییر است

افراد مبتلا به این اختلال نقش « زندگی حزبی» را به عهده دارند . همچنین علایق و گفتارشان متمرکز بر خودشان است . آنها از ظاهر فیزیکی خود برای جلب توجه دیگران استفاده می کنند. آنها معتقدند که روابطشان صمیمی تر از آنچه که در واقعیت است می‌باشد . بیان احساسات ‌شان سطحی ست و بشدت درحال تغییر است.

سخنورانی قوی

سبک سخنرانی آنها بشدت دیگران را تحت تاثیر قرار میدهد و جزئیات کمی هم دارد . آنها ممکن است در مشاغلی که نیاز به خلاقیت و تخیل دارند خوب عمل کنند اما احتمالا در مشاغلی که نیاز به تفکر منطقی و یا تحلیل دارند مشکل دارند .

میزان شیوع اختلال شخصیت هیسترونیک یا نماشی

داده های مربوط به بررسی اپیدمیولوژیک ملی در سال ۲۰۰۱-۲۰۰۲ بر روی الکل و موارد مرتبط با آن، برآورد کرد میزان شیوع اختلال شخصیت هیستریونیک ۱.۸۴ درصد است.

اختلال شخصیت هیسترونیک

علایم اختلال شخصیت هیسترونیک براساس DSM۵

احساساتی بودن و توجه طلبی مفرط به صورت الگویی نافذ و فراگیر که از اوایل بزرگسالی شروع شده باشد و در زمینه‌های مختلف تظاهر یابد، که علامت اش وجود لااقل پنج تا از موارد زیر است:

  1. در موقعیت‌هایی که مرکز توجه نیست، ناراحت باشد و در رنج و مشقت به سر برد.
  2. مشخصه تعاملش با دیگران، رفتار نامتناسب به صورت اغواگری جنسی یا تحریک‌کنندگی جنسی باشد.
  3. ابراز احساساتش به سرعت تغییر کند و سطحی باشد.
  4. همواره از ظاهر جسمی خود برای جلب توجه دیگران استفاده کند.
  5. سبک تکلمش به نحوه افراطی مبتنی بر حدس و گمان و فاقد جزئیات باشد.
  6. خود نما و نمایشی باشد و در ابراز احساسات مبالغه کند.
  7. القا پذیر باشد، یعنی به راحتی تحت تأثیر افراد یا موقعیت‌ها قرار گیرد.
  8. روابط را خودمانی تر از آنچه واقعاً هستند، بپندارد.

علل اختلال شخصیت هیسترونیک یا نمایشی 

علت اختلال شخصیت هیستریونیک ناشناخته است، اما حوادث دوران کودکی و ژنتیک هر دو ممکن است درگیر شوند. این اختلال در زنان اغلب در مقایسه با مردان بیشتر دیده میشود ،اگر چه بعضی از متخصصان ادعا می کنند که این موضوع به سادگی بیشتر در زنان تشخیص داده می شود، زیرا جلب توجه و جسارت جنسی برای زنان در اجتماع کمتر قابل قبول است تا مردان .

افراد مبتلا به این اختلال معمولا قادر به عملکرد در سطح بالا هستند و می توانند در محیط های اجتماعی و حرفه ای به خوبی عمل کنند. آنها وقتی که روابط عاشقانه خود را پایان می دهند، سراغ درمان افسردگی میروند . آنها اغلب نتوانستند وضعیت واقعی خود را به صورت واقع بینانه ببینند، در عوض به دنبال مبالغه آمیز کردن آن هستند. بجای پذیرفتن مسئولیت شکست و ناامیدی‌شان ، اغلب دیگران را سرزنش میکنند . از آنجایی که آنها به هیجان تمایل دارند خود را در موقعیتهای ریسکی و خطرناک قرار می‌دهند . رفتار آنها ممکن است احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش دهد .

[irp posts=”4066″ name=”افسردگی چیست؟ ( علائم و نشانه ها)”]

درمان اختلال شخصیت هیسترونیک 

روش توصیه شده برای اختلال شخصیت هیستریونیک روان درمانی است. گفته می شود، درمان برای افراد مبتلا به این تشخیص اغلب چالش برانگیز است، زیرا ممکن است نشانه های آنها یا توانایی عملکرد آنها را بیش از حد افزایش دهد. آنها ممکن است از نظر احساسی نیازمند باشد و مرزهای رفتاری را که توسط درمانگر ایجاد شده، به چالش بکشد. درمان باید به طور کلی حمایت کننده و راه حل محور باشد. از آنجایی که افسردگی میتواند همراه با روابط ناموفق باشد ، بیماران مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک ، هنگامی که علائم افسردگی را تجربه می کنند، اغلب به دنبال درمان می گردند.

 

رفرنس

 

  • American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition
  • National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism
  • National Institutes of Health
  • National Library of Medicine
  • psychology today

ترجمه شده توسط: مانا شفیعی مقدم

اگر سوال و یا مسئله ای در این مورد مد نظرتان است میتوانید در بخش ارسال دیدگاه با ما در میان بگذارید..

 

 

میثم صالحی

از روزی که روانشناسی با نکاتش حالمو بهتر کرد تصمیم گرفتم با انگارکه تا میشه حال بقیه رو بهتر کنم.

مطلب مرتبط

اشتراک در
اطلاع از
guest

3 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
الهه
الهه
۱۹ مرداد ۱۳۹۸ ۷:۲۷ بعد از ظهر

با عرض سلام و ا دب و احترام ، من بعد از خوندن این مقاله احساس میکنم ، که این بیماری رو دارم ، لطفا برای درمان مراحل را اعلام بفرمایید. باسپاش

الهه
الهه
۱۹ مرداد ۱۳۹۸ ۷:۲۸ بعد از ظهر

دیدگاه *

3
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x