نکات کوتاه و جالب روانشناسی

 نکات کوتاه و جالب روانشناسی
نکات کوتاه و جالب روانشناسی {score}/{best} - ({count} {votes})

چند نکته جالب و کوتاه روانشناسی در نگاه من

تا به امروز چیز های زیادی را از روانشناسی یاد گرفته ام مشتاقانه و بدون درنگ دلم میخواهد آنها را در قالب نکات کوتاه و جالب روانشناسی با شما در میان بگذارم.. قبل از هر چیزی این را بگویم که روانشناسی دنیای پیچیده ای است مسائل روانی صحنه همه چیز هستند.

استادی داشتم که در اولین جلسات مشاوره خانواده سرش را خم کرد، به صندلی های ما نزدیک شد و گفت: همه دنیا صحنه انسان است و شما میخواهید انسان را تسخیر کنید..شما کار پیچیده ای دارید… بنابراین نکاتی که امروز میخواهم برایتان بگویم تنها بخشی از علم پیشرونده ای است که انسان برای شناخت خود دارد.

امروز میخواهم نکاتی برایتان بگویم که اگر بی انصافی نکنم شاید خیلی از زندگی من را تغییر داد یا حداقل نگاهم به زندگی و رفتار را دگرگون کرد. در اینجا به شش نمونه از آنها می پردازم

پیش از هر چیزی پیشنهاد میکنم این نکات را در مورد ارتباط بشنوید:

 

اگر میخواهید علت رفتارهای اصلی تان را بفهمید باید ناخودآگاهتان را خوب بشناسید

چیز هایی که از یاد برده ایم

ناخودآگاه واژه ی عجیبی است شاید در نگاه اول و در نگاه عرفی همه ما بشناسیمش، هزاران باز شنیده باشیمش اما باورتان نمیشود که بگویم حداقل نیمی از تئوری های بزرگی که امروزه رفتار بشری را تبیین و تشریح میکنند تحقیقاتشان را روی این بعد از انسان گذاشته اند.به گفته فروید ۸۰ درصد شخصیت ما از ناهشیار تشکیل شده است آن بیست در صدی که ما میبینیم و هشیار مینامیمش عملا تحت تاثیر شگرف دنیای ناخودآگاهمان است.مثل کوه یخی که تنها یک لایه نازکی از آن بیرون آب است و نه دهم آن زیر آب. ناخودآگاه و ناهشیار بخشی از شخصیت ماست که ما آن را به یاد نمی آوریم در ما درونی شده اند و علت رفتار های امروز ما را تشکیل میدهند.

یک مثال ساده در باب ناخودآگاه

اگر بخواهم ساده تر برایتان بگویم دختری را تصور کنید که شکست عظیمی در رابطه اش خورده است. او تنها مانده و پسری که با او رابطه داشته است وارد یک رابطه ی دیگر شده. فک میکنید این رابطه و تجربه در ارتباطات بعدی دختر چه تاثیری میتواند داشته باشد؟

حال او بدون درنگ پسر دیگری را نمونه ای برای انتقامش میبینند. وارد رابطه هایی میشود که مثلث میسازند. یک طرف پسر، یک طرف کسی که پسر دوستش دارد و یک طرف خود او که میخواهد این رابطه را بهم بزند.

برایتان عجیب است اما باید بگویم که این مکانسیم انتقام گیری اساسا دست خود دختر نیست او اینگونه رفتار میکند و شاید خود او هم به این رفتارش آگاهی نداشته باشد و گله این را بکند که چرا در رابطه هایش موفق نمیشود. موضوع اینجاست که این رفتار اساسا ناهشیارانه شکل گرفته است. ناهشیار ما سیستم هایی را برای کاهش تنش در زندگی روزمره برای ما تدارک میبینند که خودمان از آنها خبر نداریم.

درک ناهشیار درک ساده ای نیست. نیاز به مشاوره دارد، نیاز به آموزش دارد. اما زمانی که بر آنها آگاهی پیدا کنیم دلیل اصلی خیلی از رفتارهایمان را میفهمیم..

دوران کودکیمان را تحلیل کنیم

بی انصافی نیست اگر بگویم حداقل دو سوم نظریه های قرن گذشته کودکی را به مثابه خطیرترین بخش زندگی انسان میدیدند. فروید و آدلر شکل گیری شخصیت انسان را در کودکی میدیدند. مارگارت ماهلر یا ملانی کلاین روابط امروز ما را بر اساس نوع ارتباطمان با پدر و مادر تا حدی تحلیل میکردند.

این مسئله ای به شدت تاثیر گذار است بدانیم نقش طرحواره های شکل گرفته در کودکیمان امروزه چه تاثیری بر ارتباطاتمان، بر تصمیم گیری هایمان و بر خودکارآمدی هایمان دارد. در مشکلاتتان همیشه به گذشته تان نگاه کنید اینکه چه چیزی اساس این را تشکیل داده است، آن میتواند جوابی راهگشا برای مشکل امروزتان باشد. برای این تحلیل البته نیاز به یک روانکاو دارید چراکه به تنهایی که این امکان پذیر نیست. کتاب ها تاحدی در این زمینه به ما کمک میکنند اما اگر بخواهیم نسبت به احساسات و الگو های رفتاری خود آگاهی پیدا کنیم یک روانکاو بیش از هر کسی میتواند به ما کمک کند.

معنایی برای زندگی خود داشته باشیم

عمیقا به چیزی باور داشته باشید که شما را از زندگی ساکن بیرون بکشد. اگر بخواهیم واقعی فکر کنیم زمانی که از ما بپرسند که چرا زنده هستی چه میگوییم؟ شاید همه دلیلی داشته باشیم ودر عین حال هیچ دلیلی نداشته باشیم واقعی ترین چیز و درست ترین چیز این است که ما هستیم بدون هیچ قید دیگری.

ما فقط هستیم. حال اگر میخواهیم لذت ببریم راهی نداریم جز اینکه به زندگیمان معنا بدهیم وگرنه افسردگی تار و پودمان را نابود میکند. به خاطر چیزی بجنگید، به چیزی باور داشته باشید و از آن تا پای وجود دفاع کنید..

همیشه شک کنیم

تمام ارزش هایی که امروز ما داریم و رفتار خوب و بد امروزمان را با آنها تعیین میکنیم چقدر واقعی هستند؟ چقدر خودمان باورشان داریم؟ اصلا تا به حال به این فکر کرده اید که چقدر ذهنمان را این ارزش های اجتماعی تسخیر کرده اند؟ اساس مشکل مشاوره خانواده امروز ایران بر سر بعضی از کلیدواژه های ارزشی غلطی هستند که در فرهنگ ما جا افتاده اند.

همین امروز و همین لحظه همه آنها را در ذهنتان مرور کنید. سوسور زبان شناس معروف فرانسوی کسی که دنیای فهم ما از زبان را تغییر داد و دیدگاه او را همپایه انقلاب علمی کپرنیک میدانند میگوید: زبان فرع بر آگاهی نیست بلکه برداشت ما از زبان است که آگاهیمان را تشکیل میدهد.

چیزی که ما را از هم متفاوت میکند برداشت هایمان از مفاهیم است. این نکته است که سبب میشود کار درست در موقعیت های متفاوت از نظر بعضی ها خوب و از نظر بعضی دیگر بد باشد.

باید بدانیم که ما بخاطر دیگران با آنها ارتباط نداریم ما به خاطر خودمان ارتباط برقرار میکنیم.

بگذارید کمی برایتان بازش کنم داستان ارتباط ما داستان ساده است که وقتی جلوی یک آیینه می ایستیم برایمان اتفاق می افتد. زمانی که خودمان را میبینم بر صورتمان دست میکشیم اگر جوشی روی صورتمان باشد شاید فرض کنیم که زیبایی بصریمان کم شده و سریعا کرم های گوناگون یا محلول های ضد جوش را روی صورتمان میمالیم. ما تصویر خود را میبینم و مدام اصلاحش میکنیم.

داستان ارتباطاتمان عینا به همین شکل است. پس هیچگاه نمیتوانیم کسی را بخاطر اینکه با او ارتباط داریم سرزنش کنیم یا بار منتی بر دوشش بگذاریم. دنیای ما دنیایی ارتباطیست چون هر انسانی آینه ی دیگری است. ما به خاطر اینکه دوست داشته شویم و تصویرمان از خودمان ما را تکمیل کنیم، ارتباط داریم..

تمرین کنیم که انتظار نداشته باشیم اگر برایمان سخت است پس لطف نکنیم..

در نگاه اول شاید احساس خوبی نسبت به این جمله پیدا نکنیم. اما همین جمله ساده زندگی ای را در دوران رابطه به شما هدیه میدهند که دقیقه هایش را کل دنیا عوض نمیکنید. تا جایی که میشود در رابطه هایتان به همدیگر لطف نکنید مگر اینکه انتظار پس از آن از هم نداشته باشید..

با خودمان صادق باشیم و احساساتمان را همانگونه که هست به دیگران بگوییم

حرف دلتان را باید بزنید چون شما انسان هستید فرقی نمیکند همسرتان چه درخواستی از شما دارد، اگر میخواهید زندگیتان سالم بگذرد جوابی واقعی به او بدهید. و همینطور از او هم بخواهید به شما جوابی صادقانه بدهد

در نهایت ماییم که تصمیم میگیریم و مسئول هستیم

آن رفتاری را بکنید که شما مد نظرتان است نه به دلخواه دیگری رفتارتان را تغییر دهید مهم نیست این حرف چقدر همسرم را ناراحت میکند یا نگاهش به من چه میشود. مهم این است که این رفتار چقدر در سلامت روانی ارتباطان موثر است.

اگر خودمان را تغییر دهیم دیگران هم خود به خود تغییر میکنند

شاید هیچ کدام از ما قبول نکنیم اما دلیل تمام مشکلاتی که در رابطه هایمان داریم خودمان هستیم. با آدم ها زندگی میکنیم به آنها لطف میکنیم از آنها انتظار جوابی برای لطفمان داریم و اگر جوابی نگیریم فاجعه بر پا میکنیم. خیلی از ما تمام طول زندگی خود را صرف این میکنیم که دیگران را تغییر دهیم و افسوس آن را میخوریم که چرا دیگران تغییر نمیکنند این دقیقا همان چیزی است که ما را از فکر کردن به خودمان غافل میکند و از یاد میبریم که خودمان چه نقشی در این داریم که دیگران با ما اینگونه رفتار میکنند. اگر روی رفتار های خودمان کار کنیم نتیجه ای به مراتب بهتر از رفتار دیگران میگیریم.

اگر ورزش میکنید یک قدم جلو هستید

ورزش کردن یکی از بهترین دفاع ها در زندگی به حساب می آید. تقریبا تمام ورزش ها تعادل سلول های ایمنی شما را در تمام بدنتان حفظ میکنند به همین دلیل است که کسانی که ورزش میکنند از دستگاه ایمنی بهتری برخوردار هستند. هورمون های اندورفین به اندازه کافی در هنگام ورزش ترشح می شود و حس شادابی ماندگاری را به شما هدیه میدهد علاوه بر آن ورزش به موقع و مدام هورمون کورتیزول در بدن که که هورمون استرس نام دارد به تعادل میرساند و زمانی که بی دلیل نگران هستید و استرس بالایی دارید به تعادل میرسید.

 

 

 

 

 

 

میثم صالحی

از روزی که روانشناسی با نکاتش حالمو بهتر کرد تصمیم گرفتم با انگارکه تا میشه حال بقیه رو بهتر کنم.

مطلب مرتبط

اشتراک در
اطلاع از
guest

3 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
چگونه نماز بخوانیم
چگونه نماز بخوانیم
۳ مهر ۱۳۹۸ ۷:۱۶ قبل از ظهر

مطلب خوبی بود

بیتا
بیتا
۳۰ شهریور ۱۴۰۰ ۲:۳۷ بعد از ظهر

چقد زیبا و مختصر مرسی ازتون

3
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x