روانشناسی سلامت چیست ؟

 روانشناسی سلامت چیست ؟
۵/۵ - (۱ امتیاز)

 

• روانشناسی سلامت چیست؟
• چگونه روانشناسی سلامت از سایر بخش های روانشناسی متمایز است؟
• موضوعات جاری در روانشناسی سلامت چیست؟
• درک الگوی زیست اجتماعی در روانشناسی سلامت به چه شکل است؟
• چگونه روانشناسی سلامت می تواند به افراد کمک کند؟
• رویکرد کلی نگر به روانشناسی سلامت به چه شکل است؟
• چگونه روانشناسان حوزه سلامت به بیماران کمک می کنند؟
• چه نکاتی را ممکن است در رابطه با روانشناسی سلامت ندانید؟

هرانچه که باید در رابطه با روانشناسی سلامت بدانید در این مقاله برای شما آورده شده است. با ما همراه باشید.

• تعریف روانشناسی سلامت چیست

همان طور که می دانید سلامت و بیماری تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد. در حالی که اکثرا بیماری های مسری و ارثی شایع است ،اما عوامل رفتاری و روانی زیادی وجود دارد که می تواند بر سلامت جسمی و شرایط پزشکی افراد تأثیر بگذارد.
روانشناسی سلامت یک حوزه تخصصی است که معتقد است عواملی همچون زیست شناسی ، روانشناسی ، رفتار و عوامل اجتماعی بر سلامت و بیماری افراد تأثیر می گذارد.

خلاصه ای از روانشناسی سلامت

حوزه روانشناسی سلامت بر ارتقاء سلامت و همچنین پیشگیری و درمان بیماری ها متمرکز است. روانشناسان حوزه سلامت همچنین بر درک چگونگی واکنش ، مقابله و بهبودی بیماری در افراد تمرکز می کنند.
به گفته انجمن روانشناسی آمریکا ، روانشناسان حوزه سلامت با داشتن تئوری و تحقیقات روانشناختی برای ایجاد روشهایی برای کمک به بیماران در حفظ شیوه زندگی سالم در مدیریت بیماری های مزمن و جلوگیری از بیماریهای قابل پیشگیری کمک می کنند.

تمرکز روانشناسان حوزه ی سلامت بر درک بهتر بهداشت و بیماری ، مطالعه عوامل روانی مؤثر بر سلامتی و کمک به سیستم مراقبت ها و سیاست های بهداشتی است.

امید به زندگی فقط در ۱۰۰ سال پیش بسیار پایین بود و نگرانی های بهداشتی اغلب در مواردی از جمله بهداشت اساسی و جلوگیری از بیماری های عفونی متمرکز می شد. امروزه امید به زندگی در ایالات متحده حدود ۸۰ سال است و دلایل اصلی مرگ و میر بیماریهای مزمن است که غالباً با شیوه زندگی مانند بیماری قلبی و سکته مغزی مرتبط است. روانشناسی سلامت برای کمک به رفع این تغییرات برای سلامت افراد پدید آمده است.

• چگونه روانشناسی سلامت از سایر بخش های روانشناسی متمایز است؟

از آنجا که روانشناسی سلامت تأکید می کند که چگونه رفتارها می تواند بر سلامتی افراد تأثیر بگذارد، در نتیجه روانشناسان این حوزه برای تغییر رفتارهایی که به سلامت و بهزیستی افراد کمک می کند ، در موقعیت ویژه ای قرار داده می شوند.
به عنوان مثال ، روانشناسانی که در این زمینه فعالیت می کنند ممکن است تحقیقات کاربردی در مورد چگونگی جلوگیری از رفتارهای ناسالم مانند سیگار کشیدن انجام دهند و به دنبال راه های جدیدی برای تشویق اقدامات سالم مانند ورزش کردن باشند.
یا ، در حالی که اکثر مردم درک می کنند که خوردن خوراکی با قند زیاد برای سلامتی آنها خوب نیست ، اما بسیاری از افراد بدون توجه به پیامدهای احتمالی کوتاه مدت و بلند مدت همچنان به انجام چنین رفتارهایی ادامه می دهند. روانشناسان حوزه به عوامل روانشناختی مؤثر بر این انتخاب ها نگاه می کنند و راه هایی را برای ایجاد انگیزه در افراد برای انتخاب راه های بهتر و سالم تر، بررسی می کنند.

بیماریهای مرتبط با عوامل روانشناختی و رفتاری شامل:

• سکته مغزی
• بیماری قلبی
• HIV / AIDS
• سرطان
• نقص هنگام تولد و مرگ و میر نوزادان
• بیماری های عفونی
• و..
طبق یک مطالعه ، تقریبا نیمی از کل مرگ و میر می تواند با رفتارها یا سایر عوامل پر خطر که بیشتر آنان قابل پیشگیری هستند ، مرتبط باشد. روانشناسان حوزه سلامت با افراد ، گروه ها و جوامع همکاری می کنند تا این عوامل خطر را کاهش دهند ، سلامت کلی را بهبود بخشند و میزان بیماری ها را نیز کاهش دهند.

• موضوعات جاری در روانشناسی سلامت چیست

روانشناسان حوزه سلامت فعالیتهای گسترده ای را در زمینه های مختلف انجام می دهند. در این جا فقط به برخی از موضوعات فعلی در روانشناسی سلامت اشاره شده است.

کاهش انواع استرس
• مدیریت وزن
• ترک سیگار
• بهبود تغذیه روزانه
• کاهش رفتارهای جنسی پرخطر
• جلوگیری از بیماری ها
• درک اثرات بیماری ها
• بهبود روانی بیماری ها
• آموزش مهارت های مقابله ای با بیماری ها

• درک الگوی زیست اجتماعی در روانشناسی سلامت

امروزه رویکرد اصلی مورد استفاده در روانشناسی سلامت به عنوان مدل زیست اجتماعی شناخته شده است. مطابق این دیدگاه ، بیماری و سلامتی نتیجه ترکیبی از عوامل بیولوژیکی ، روانشناختی و اجتماعی است.

 عوامل بیولوژیکی شامل ویژگیهای شخصیتی ارثی و شرایط ژنتیکی است.
 عوامل روانشناختی شامل سبک زندگی ، خصوصیات شخصیتی و سطح استرس است.
 عوامل اجتماعی شامل مواردی مانند سیستم های پشتیبانی اجتماعی ، روابط خانوادگی و اعتقادات فرهنگی است.

• راهکار کمک به افراد در روانشناسی سلامت چیست

 روانشناسی سلامت یک زمینه با سرعت در حال رشد است. با افزایش تعداد افرادی که به دنبال کنترل سلامت خود هستند ، در نتیجه تعداد بیشتری از افراد امروزه به دنبال کسب اطلاعات و منابع مرتبط با سلامتی هستند. روانشناسان حوزه سلامت با تمرکز بر آموزش، در مورد سلامتی و بهزیستی به افراد کمک می می کنند.

 بسیاری از روانشناسان حوزه سلامت بطور خاص در زمینه های پیشگیری فعالیت می کنند و به افراد کمک می کنند تا از مشکلات سلامتی جلوگیری کنند.این فعالیت ها ممکن است شامل کمک به افراد در حفظ وزن ، جلوگیری از رفتارهای پرخطر یا ناسالم و حفظ دیدگاه مثبتی باشد که می تواند با استرس ، افسردگی و اضطراب مبارزه کند.

 راه دیگری که روانشناسان حوزه سلامت می توانند بسیار کمک کننده باشند ، آموزش سایر متخصصان بهداشت است. با درج مواردی که در زمینه روانشناسی سلامت کشف شده است ، پزشکان ، پرستاران ، متخصصان تغذیه و سایر پزشکان بهداشتی می توانند رویکردهای روانشناختی را در نحوه برخورد با بیماران با کمک روانشناسان این حوزه به نوین ترین شیوه ممکن انجام دهند.

 یکی از راههای دیگری که روانشناسان حوزه سلامت به بیماران کمک می کنند، از طریق آموزش خود بیماران است. آنها بیماران را در یک سطح متناسب در مورد بدن و بیماری آگاه می کنند. اگر بیماران بتوانند درک کنند که چرا بدن آنها در بعضی از شرایط به طور خاص عمل می کند یا به طریقی واکنش نشان می دهد ، آنها قادر به درک کردن خواهند بود که مثلاً مواردی مانند مدیریت استرس چگونه می تواند برای آنان کمک کننده باشد.

 بخش دیگری از آموزش بیمار، یادگیری در مورد رابطه فکر و رفتار است. به طور مثال یک فرد بیمار ممکن است با انجام کارهای زیاد ، بیش از حد خسته بشود. در نتیجه ، استرس و خستگی ممکن است باعث افزایش درد در فرد شود. سپس یک روانشناس حوزه سلامت با این بیمار در تلاش برای یافتن راه هایی برای “حفظ سطح فعالیت مداوم” همکاری می کند.

 همچنین روانشناسان این حوزه، برای کمک به بیماران از ابزارهای شناختی استفاده می کند. می تواند به بیماران در کاهش درد و اضطراب کمک کند و به طور بالقوه می تواند وابستگی آنها به دارو را کاهش دهد.

• رویکرد کلی نگر به روانشناسی سلامت چیست

روانشناسی سلامت چشم اندازی برای داشتن یک جامعه سالم است. این حوزه در روانشناسی نه تنها بیماری های جسمی و علائم آن ها را بررسی می کند ، بلکه تجربه زندگی آنها را نیز در نظر می گیرد. اکثر مواقع اطلاعاتی را که روانشناسان حوزه سلامت درمورد بیمارها می گیرند، شامل خصوصیات بیولوژیکی (به عنوان مثال ، تمایل ژنتیکی به بیماری) ، رفتاری (استرس ، افکار منفی ، ارزش ها) و عوامل اجتماعی (پشتیبانی اجتماعی ، روابط) و .. است.

• چگونه روانشناسان سلامت به بیماران کمک می کنند

 

 روانشناسان حوزه سلامت ابزارهایی را ارائه می دهند و مهارت های جدیدی را به بیماران خود آموزش می دهند تا آن ها بتوانند یاد بگیرند که چگونه به خودشان کمک کنند.
 نقش یک روانشناس حوزه سلامت ، ارائه اطلاعاتی است تا بیماران، خود در نهایت بتوانند تصمیم آگاهانه را بگیرند.

• آنچه ممکن است در رابطه با روانشناسی سلامت ندانید

 

 روانشناسان حوزه سلامت در تیم های چند رشته ای در مراکز مراقبت های بهداشتی با پزشکان ، متخصصان تغذیه و فیزیوتراپ ها ، همکاری می کنند.

 در واقع آنها در کنار پزشکان کار می کنند تا بتوانند اطلاعات مربوطه را در مورد بهترین خدمات رسانی به بیمار خود به بحث و تبادل نظر با دیگر پزشکان قرار دهند.

 آنها علاوه بر کمک به پزشکان در رابطه با چگونگی برخورد صحیح آن ها با بیماران ، به پزشکان و پرستاران و سایر کارکنان مراقبت های بهداشتی نیز کمک می کنند تا با خستگی شغلی مقابله کنند.

 روانشناسی حوزه سلامت ، انگیزه های افراد را در پی جذب برای پذیرش ارتقاء سلامت و پیشگیری از بیماری ها ، بررسی می کند. این حوزه تخصصی به بررسی چگونگی تأثیرگذاری عوامل بیولوژیکی ، اجتماعی و روانشناختی در انتخاب هایی که در مورد سلامتی افراد است، می پردازد.

 روانشناسان سلامت عواملی را بررسی می کنند که به افراد اجازه می دهد سالم باشند ، از یک بیماری بهبود یابند یا با بیماری مزمنی که درگیر آن شده اند، مبارزه کنند.

 آنها متخصص در زمینه های بهداشت و رفتار هستند و به عنوان بخشی از تیم های ارائه دهنده ی خدمات مراقبت های بهداشتی، با سایر پزشکان برای ارائه بهتر این خدمات همکاری می کنند.

میثم صالحی

از روزی که روانشناسی با نکاتش حالمو بهتر کرد تصمیم گرفتم با انگارکه تا میشه حال بقیه رو بهتر کنم.

مطلب مرتبط

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x